Hjemmelavet sæbe er noget af det lækreste man kan vaske sine hænder i. Når man først har prøvet at lave hjemmelavet sæbe, så er det svært at gå tilbage til de indkøbte sæber igen. Heldigvis kan man nu købe naturlig sæbe mange steder, som minder meget om den man selv kan lave – men der er nu noget helt specielt ved at lave den selv. Og det er rent faktisk meget nemmere end man tror.

shutterstock_42429997 - Copy

Når du laver sæbe selv, har du mulighed for, at bruge din kreativitet på en måde, hvor både du og andre får glæde af resultaterne. Du kan lege med ingredienserne og tilsætte duft- og farvestoffer præcis efter dit eget ønske. Du kan lave flotte farver og mønstre, og du kan tilsætte ingredienser som ændre strukturen i sæben, og som samtidig plejer huden som f.eks. kaffegrums eller havregryn. Der er masser af muligheder og det handler om at bruge sin fantasi sammen med gode opskrifter.

Sæbe består helt grundlæggende af forsæbede olier. Sæbe fremstilles af fedtstoffer og base. Sæben opstår under den kemiske proces der sker når man blander fedtstoffer med varmeskabende base, idet de kemiske molekyler i olien ændres når de påvirkes af den varme der opstår når fedtstoffer og base blandes. Kaustisk soda er den base som man bruger til sæbesydning. Kaustisk soda er stærkt ætsende, og det er derfor man skal passe på både hud og øjne når man fremstiller sæbe. Kaustisk soda har en meget høj pH værdi, og må derfor ikke komme i kontakt med huden. Man må derfor først bruge sæben når denne pH værdi er faldet, hvilket sker naturligt under hvileprocessen. Når selve sæbefremstillingen er færdig skal sæben hvile i ca. 3 uger før pH værdien er fladet og den kaustiske soda er neutraliseret. Kaustisk soda kan købes som pulver hos de fleste større supermarkeder.

Sådan laver du hjemmelavet sæbe

Hvis det er første gang du prøver at lave hjemmelavet sæbe, så er det vigtigt at du følger en opskrift, da du ellers vil have svært ved at opnå et tilfredsstillende resultat. Først når du er helt fortrolig med processen kan du gå igang med at eksperimentere. Men det kræver lidt øvelse at få lavet en god sæbe, så det er vigtigt at du starter med at lave en god basis sæbe, og når du er tilfreds med den så kan du begynde at tilføje det du har lyst til.

Denne opskrift er godt at bruge som en grundopskrift, da den er simpel at gå igang med, og den kræver ikke nogle særligt avancerede ingredienser udover kaustisk soda.

Det skal du bruge:

  • 300 g vegetabilsk olie f.eks. olivenolie, solsikkeolie eller vindruekerneolie
  • 300 g vand
  • 500 g kokosolie (f.eks. palmin)
  • 125 g kaustisk soda

Sådan gør du:

Du skal starte med at forberede alle de ting du skal bruge til sæbesydningen, således at du ikke skal rundt og lede efter ting undervejs. For når du først er gået igang, så er det vigtigt at følge processen, så man undgår unødvendige pauser undervejs. Du skal bruge en vægt, 2 skåle (ikke metal), et målebæger, en ske, et piskeris, en mixer, handsker og beskyttelsesbriller.

Start med at måle vandet af og hæld det op i den ene skål. Tilsæt forsigtigt den kaustiske soda og pisk forsigtigt med piskeriset indtil sodaen er helt opløst. Det er vigtigt at du ikke sprøjter på hud eller øjne, og vær opmærksom på, at der opstår damp når vand og kaustisk soda blandes. Så vær forsigtig og meget opmærksom under denne process. Sæt blandingen tilside.

Herefter skal olierne blandes sammen.  Du skal derfor smelte kokosolien til den er flydende og blande den med den anden olie indtil du har en helt jævn og ensartet flydende olie. Det vigtigste er, at de forskellige ingredienser blandes ved samme temperatur, da det er det som giver den bedste sæbe. Den flydende olie bør derfor have samme temperatur som blandingen af vand og kaustisk soda, før de to blandinger blandes sammen. Mål derfor temperaturen med et termometer.

Herefter tager du vandet med kaustisk soda, som du har afkølet til samme temperatur som olien, og hæld forsigtigt blandingen ned i skålen med olie. Rør forsigtigt rundt med piskeriset. Først når de to blaninger er rørt godt sammen kan du begynde at piske mere effektivt.

Dette kan sagtens gøres med en elektrisk håndmixer, da det tager alt for lang tid ved håndkraft. Men vær forsigtig når du bruger mixeren, så du ikke sprøjter på dig selv. Sørg for, at mixeren er helt nede i blandingen inden du tænder og kør så på høj hastighed i et par minutter. Fortsæt indtil blandingen er blevet tyk og ensartet. Du vil begynde at dufte en sæbeagtig duft og når blandingen er så tyk, at mixeren efterlader spor, så er blandingen klar. Der vil som regel også være små bobler i overfladen.

Når blandingen er klar skal den hældes på forme. Du kan bruge sæbeforme af træ, plastic eller silikone. Hæld sæbemassen op i formene og stil dem til side. Lad dem stå og stivne i 12-24 timer. Herefter tager du sæbebarerne ud af formene, og skærer sæben ud i passende størrelser. Brug stadig dine handsker, da sæberne er stærkt basiske på dette tidspunkt. Skær sæberne ud og læg dem til tørre. Her skal de ligge og hvile i ca. 3 uger indtil de er klar til brug.

Eksprimenter med hjemmelavet sæbe

Når du har fulgt denne opskrift nogle gange, og du er tilfreds med den sæbe du har i hånden efter 3 uger, så kan du begynde at eksperimentere med dine ingredienser. Ingredienserne skal røres i lige inden du hælder sæben på forme. Her kan du tilsætte duftolier, hvis du ønsker at dine sæber skal dufte dejligt. Det er en god idé, at bruge naturlige essentielle olier. Brug ikke mere end nogle dråber, da de ikke nødvendigvis skal dufte for kraftigt. Du kan også tilsætte farvestoffer, som røres ud i sæbemassen. Du kan evt. dele sæbemassen op i to skåle og blande to forskellige farver som hældes ovenpå hinanden i sæbeformen, så du får et flot farvespil. Du kan også tilsætte urter eller blomster f.eks. lavendel, kamille eller rosmarin. Kanel, kaffe eller havreflager er også gode ingredienser. Ingredienserne kan også kombineres, f.eks. er fine havregryn og honning en god kombination, hvor havregrynene giver en skrubbeeffekt og honningen er blødgørende. Mulighederne er mange og det handler om at bruge sin fantasi.

Hvorfor er det en god idé at lave hjemmelavet sæbe?

Hjemmelavet sæbe er både sjovt, underholdende og godt for sundheden. Det er en spændende process at lave sin egen sæbe. Det er sjovt at se sæben tage form, og der er en stor glæde og nydelse ved at bruge en sæbe som man selv har fremstillet i hånden. Hjemmelavet sæbe er også en god gaveidé, og er velegnet som værtindegaver, da de fleste vil synes det er både sjovt og spændende at prøve en hjemmelavet sæbe.

Derudover så er det også sundere at bruge hjemmelavet sæbe, da man kan holde sig til naturens ingredienser. Den billige flydende sæbe man køber i supermarkedet har ikke længere ret meget med sæbe at gøre, men er i stedet et resultat af en kemisk fremstilling. Den hverken lugter eller føles som sæbe længere. Dette skyldes at sæbesydningen ikke er opnået gennem den naturlige påvirkning af fedtstoffer og base, men at den i stedet er kunstigt fremstillet. Selvom kaustisk soda virker lidt barsk og kemisk, så er det stadig en naturlig råvare, og der er ikke noget kunstigt over det. Billig flydende sæbe er som regel ikke fremstillet ved hjælp af kaustisk soda, eller lud, som det også kaldes, men indeholder mange kunstige ingredienser, som giver en flydende konsistens og en skummende effekt. Alle disse kunstige egenskaber kan man undgå ved at lave sin egen sæbe.